„Dzień Kuchni Polskiej” w kraju i za granicą w Narodowe Święto Niepodległości
Prawie 80 restauracji, kawiarni i cukierni z całej Polski, a także z USA i Ukrainy, zgłosiło się do akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, która po raz siódmy towarzyszyć będzie 11 listopada oficjalnym obchodom Narodowego Święta Niepodległości.
Przedsięwzięcie to popularyzuje wspólne świętowanie odzyskania przez Polskę niepodległości i jednocześnie promuje specjały tradycyjnej, rodzimej kuchni.
Prezes płockiej Fundacji Vivat Polonia Cezary Supeł, zarazem pomysłodawca akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, poinformował PAP, iż do piątku udział w tegorocznej edycji zarejestrowało ponad 70 restauracji i innych lokali gastronomicznych z całej Polski, a także 8 restauracji z USA, w tym z Chicago i okolic oraz jedna z Żytomierza na Ukrainie.
„Restauracje zgłaszają się cały czas, a ich lista na pewno jest jeszcze niepełna. W menu uczestników akcji znalazły się dania tradycyjne, jak krupnik, barszcz, żurek, pierogi, pasztety, gołąbki, czy pieczenie, ale również burger z gęsiny, jako nowoczesne podejście do definicji pojęcia kuchni polskiej” – wyjaśnił Supeł.
„Warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono, po prostu jak urodziny naszej Ojczyzny” – zachęca Fundacja Vivat Polonia.
W ubiegłym roku do akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, zgłosiło się 58 restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych z całej Polski, w tym z Warszawy, Łodzi, Sokołowa Podlaskiego, Pułtuska czy Wejherowa oraz po raz pierwszy także z zagranicy, w tym z Żytomierza na Ukrainie, który jest partnerskim miastem Płocka.
Jak informuje Fundacja Vivat Polonia, restauracje które chciałyby uczestniczyć w tegorocznej edycji „Dnia Kuchni Polskiej”, mogą nadsyłać zgłoszenia na adres e-mail: kontakt@vivatpolonia.pl. Udział jest bezpłatny. Nie ma znaczenia lokalizacja restauracji, ani jej wielkość - w poprzednich edycjach zgłaszały się np. niewielkie lokale gastronomiczne, w tym pizzerie.
Jedynym warunkiem udziału restauracji i innych lokali gastronomicznych w „Dniu Kuchni Polskiej” jest przygotowanie z okazji obchodzonego 11 listopada Narodowego Święta Niepodległości specjalnego menu tradycyjnych polskich potraw, jak choćby rosół z gęsiny, i co ważne, w cenach niższych od obowiązujących w inne dni.
Podobnie jak poprzednio, także w tym roku, organizatorzy zapewniają darmowe udostępnienie specjalnego plakatu oraz ozdobnego formularza do wydrukowania kart menu.
Fundacja Vivat Polonia organizuje inicjatywy społeczne na rzecz upowszechnienia tradycji narodowych i regionalnych oraz dziedzictwa kulturowego. (PAP)
autor: Michał Budkiewicz
edytor: Paweł Tomczyk
mb/ pat/
Copyright
Wszelkie materiały (w szczególności depesze agencyjne, zdjęcia, grafiki, filmy) zamieszczone w niniejszym Portalu chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Materiały te mogą być wykorzystywane wyłącznie na postawie stosownych umów licencyjnych. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników Portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, bez ważnej umowy licencyjnej jest zabronione.